Новини та статті

Технологічний тренд: світ продовжує міграцію у хмари

Згідно з підрахунками IDC, загальний виторг вендорів від продажів інфраструктурних ІТ-продуктів (сервери, системи зберігання даних, Ethernet-комутатори) для публічних і приватних хмар в першому кварталі 2020 року виріс на 2,2% якщо порівнювати рік з роком (Year-Over-Year або YOY). Водночас інвестиції в традиційну, нехмарну, інфраструктуру знизилися на 16,3%.

Пандемія COVID-19 виявилася одним з головних чинників зростання витрат. Масштабний перехід на віддалену роботу і навчання привели до додаткового попиту на сервери, мережеву інфраструктуру, системи зберігання даних з боку хмарних сервіс-провайдерів. Як підсумок, сегмент публічних хмар досяг обсягу в $10,1 млрд при зростанні на 6,4% «YoY». Витрати на приватну хмарну інфраструктуру, в той самий час, скоротилися на 6,3%, до $4,4 млрд.

Як очікується, попит на хмарну ІТ-інфраструктуру буде зберігати тенденцію до зростання протягом усього 2020 року і дозволить вийти на обсяг в розмірі $69,5 млрд. Це, своєю чергою, складе більш ніж половину (54,2%) від загальносвітових витрат на ІТ. Попри спад в першому кварталі, за підсумками року витрати на приватні хмарні ІТ виростуть на 1,1%. Витрати на публічні хмари збільшаться на 5,7%, до $47,7 млрд, що відповідає 68,6% загальних хмарних витрат.

Комп'ютерні платформи сформують найбільш високі витрати на хмарні ІТ і досягнуть $36,2 млрд. Водночас, системи зберігання даних стануть найбільш динамічною категорією — при зростанні на 8,1% за підсумками року буде досягнуто обсягу в розмірі $24, 9 млрд. Сегмент Ethernet-комутаторів виросте на 3,7% «YoY».

Як зазначає експерт компанії Sl Global Service Олександр Киселевський, український ринок відповідає світовим тенденціям. «Компанії масово переходять на використання хмарних технологій, розуміючі економічну доцільність такого кроку у порівнянні з витратами на власну інфраструктуру. По-перше, операційні витрати в епоху постійних змін це значно краще за капітальні інвестиції. По-друге, хмари забезпечують гнучкість, яка так важлива під час економічної кризи, викликаної у тому числі й Covid-19». Однак, як відзначає експерт, кількість кіберзагроз постійно зростає, відповідно до обсягу даних, складності та кількості інформаційних систем. Саме тому до питання хмарної міграції варто підходити зважено.

Компанія SL Global Service має і понад 10 років досвіду як сервіс-провайдер хмарних послуг, і значну експертизу у питаннях захисту інформації. В рамках послуги з системної інтеграції компанія готова надати клієнтам розрахунки з міграції, дослідити індивідуальні потреби для роботи бізнесу в нових умовах, надати необхідні ліцензії за моделлю SaaS та перевірити те, наскільки захищеною є інформація клієнта, використовуючи методи «білого хакерства».

Intecracy Group, cloud, хмари