Новини та статті

Михайло Віговський розповів про технологію VPN для організації роботи дистанційних співробітників

Михайло Віговський, член Наглядової ради Intecracy Group, 16 жовтня 2023 року провів для клієнтів та партнерів презентацію лінійки рішень, призначених для організації роботи з дому для офісних працівників. За його словами, віддалена або дистанційна робота стає дедалі популярнішою у сучасному світі навіть попри те, що ковідні обмеження більше не актуальні. У зв'язку з бойовими діями в Україні, для багатьох людей можливість працювати з дому є питанням безпеки, тож роботодавці, що здатні запропонувати гнучкі умови, більш цікаві співробітникам, ніж ті, що вимагають особистої присутності в офісному приміщенні.

Однак для підприємств і організацій це ставить перед ними завдання забезпечити надійний і безпечний доступ до корпоративних ресурсів для своїх співробітників. VPN (Virtual Private Network, або віртуальна приватна мережа) є одним з ключових інструментів для досягнення цієї мети. Це віртуальна приватна мережа, яка забезпечує шифрування трафіку між клієнтом та VPN-сервером і зміну IP-адреси. При підключенні до VPN створюється захищений канал між комп'ютером користувача і VPN-сервером.

1. Захищений доступ до корпоративних ресурсів

VPN створює зашифрований канал між співробітником і корпоративною мережею, завдяки чому конфіденційні дані залишаються в безпеці від посторонніх очей, навіть якщо співробітник підключається через незахищені мережі, такі як публічний Wi-Fi.

2. Ідентифікація і аутентифікація користувачів

VPN може вимагати від користувачів пройти двофакторну аутентифікацію перед наданням доступу до корпоративних ресурсів. Це забезпечує додатковий рівень безпеки, переконуючись, що доступ отримає лише уповноважений користувач.

3. Обмеження доступу

За допомогою VPN адміністратори можуть контролювати, до яких ресурсів мають доступ віддалені співробітники, обмежуючи можливість несанкціонованого втручання або доступу до конфіденційних даних.

4. Захист від мережевих атак

VPN може допомогти у захисті від різних мережевих атак, таких як Man-in-the-Middle атаки, завдяки потужному шифруванню та іншим захисним механізмам.

5. Моніторинг і аудит

Використання VPN дозволяє вести журнали активності користувачів, що може бути корисним для моніторингу та аналізу поведінки користувачів, а також для виявлення підозрілої активності.

«Віртуальні приватні мережі (VPN) надають величезні переваги для підприємств, які прагнуть забезпечити безпечний доступ до своїх ресурсів для віддалених співробітників. Вони не лише захищають дані від несанкціонованого доступу, але і дозволяють контролювати доступ до корпоративних ресурсів, роблячи роботу віддалених співробітників ефективною і безпечною», — відзначає Михайло Віговський.

Додаткові можливості для безпеки

VPN-сервіси дозволяють користуватися ресурсами, доступ до яких заборонено за географічним принципом або на підставі рішень органів влади. Завдяки VPN можна вільно відвідувати заблоковані сайти, достатньо лише вибрати та завантажити додаток на свій комп'ютер або мобільний пристрій.

Коли варто користуватись VPN

● Під час користування незахищеними загальнодоступними мережами Wi-Fi, щоб захистити свої дані.

● Коли необхідний захищений доступ до інтернет-мережі та систем під час організації віддаленої роботи.

● Щоб захистити себе від вебсайтів, програм і сервісів, які хочуть відстежувати ваші дії.

● Щоб оператор або провайдер не міг відслідковувати ваших дій в інтернеті.

● Щоб отримати доступ до заблокованих окупантом інформаційних ресурсів.

При виборі VPN зверніть увагу на такі критерії:

Захист. Краще обрати VPN, в якому є шифрування військового класу (наприклад, AES-256), асортимент протоколів безпеки (OpenVPN, L2TP, IKEv2, WireGuard та інші), захист від витоків через DNS, технологія TrustedServer, яка видаляє всі ваші дані при кожному перезапуску, та функцію автоматичного аварійного відключення (kill switch).

Підтримка операційних систем. Переконайтесь, що VPN підтримує операційні системи, якими ви користуєтесь: Android, iOS, Windows та інші потрібного покоління.

Кількість одночасних активних пристроїв. Перевірте — чи вистачає для усіх ваших пристроїв.

Вартість. VPN бувають платні та безкоштовні. Платні можуть мати кращий рівень захисту, вищу швидкість з’єднання, підтримку більшої кількості операційних систем.

При виборі VPN:

● Перевірте репутацію сервісу у пошуковику – чи не було фактів витоку або продажу даних користувача.

● Не використовуйте російських VPN, вони, ймовірно, можуть надсилати дані російським спецслужбам.

Кілька варіантів VPN-сервісів, які рекомендують фахівці

ExpressVPN (https://www.expressvpn.com)

Surfshark (https://surfshark.com)

PrivateInternetAccess (https://www.privateinternetaccess.com)

CyberGhostVPN (https://www.cyberghostvpn.com)

NordVPN (https://nordvpn.com)

ProtonVPN (https://protonvpn.com)

Деякі VPN-програми при завантаженні можуть необґрунтовано запитувати доступ до даних користувачів. Насторожити повинні ті, які запитують:

● доступ до особистих даних;

● запис на зовнішніх накопичувачах;

зміну системних налаштувань;

● управління локальними файлами;

● доступ до журналів дзвінків.

Застосунки, які просять по чотири і більше дозволів: Yoga VPN, proXPN VPN, Hola Free VPN, Seed4.Me VPN, OvpnSpider, SwitchVPN, Zoog VPN та інші.

Для забезпечення стабільного та безпечного з'єднання рекомендуємо користуватися платними VPN-сервісами. Обов’язково завантажувати додатки VPN-сервісів з офіційних сайтів, дотримуючись усіх ліцензій та рекомендацій постачальника.

Застосунки, які користувач встановлює не через офіційні вебресурси, можуть у своєму коді містити вразливості, які дозволять деанонімізувати користувача.

Будьте у безпеці, користуючись інтернетом, захищайте себе та свою інформацію.

Михайло Віговський, VPN, Virtual Private Network