Новини та статті

Шахраї в Китаї обдурили державну систему перевірки особистості за допомогою фото

За інформацією китайського видання Xinhua, два громадянина Китаю обійшли державну біометричну систему перевірки особистості заради податкового шахрайства і створення фальшивих рахунків.

За даними правоохоронних органів, обвинувачені використовували цю тактику з 2018 року. Річ у тім, що в країні працює перевірка особи за допомогою розпізнавання осіб, і цей метод аутентифікації використовується як в повсякденному житті, для здійснення роздрібних транзакцій, так і для доступу до різних державних послуг.

За даними ЗМІ, обійти біометрію виявилося зовсім неважко: знадобилося фото високої роздільної здатності та популярний додаток, який перетворює фотографії у відео. Зображення обробляється таким чином, щоб фотографія «рухалася», створюється відео з потрібними діями, включаючи кивання, хитання головою, моргання і відкривання рота. Отриману фальшивку обвинувачені залили на спеціально підготовлений смартфон з «захопленої» камерою, і використовували фейк для обходу перевірок і аутентифікації по обличчю.

Увійшовши таким способом в систему, шахраї виставляли фальшиві рахунки від імені підставної компанії, сподіваючись, підроблення не помітять, і рахунки будуть оплачені. Таких рахунків було створено приблизно на 500 млн юанів.

Передбачається, що зловмисники також зламали додаток для видачі бізнес-ліцензій і додали в систему власні біометричні дані, щоб мати можливість входити в систему як легітимні користувачі.

Хакери