Новини та статті

Переваги дистанційної роботи: 7 аргументів «За»

Вимушений перехід більшості частину світу на роботу з дому під час пандемії розвіяв стереотипи щодо дистанційної роботи. Керівники різних рівнів, нещодавно впевнені в тому, що працювати «по-справжньому» можна тільки в офісі, зрозуміли наскільки позитивно віддалена робота впливає на продуктивність і психічне здоров'я співробітників, на дотримання балансу роботи та дозвілля, а також на собівартість і навколишнє середовище.

Коли пандемія COVID-19 піде на спад, компанії планують на постійній основі впроваджувати гнучкий графік і віддалену роботу у свої стратегії управління витратами і робочою силою.

1. Дистанційна робота економить гроші роботодавців.

Впровадження віддаленої роботи може значно скоротити витрати на утримання ІТ-служб і оренду нерухомості, дозволяючи при цьому залучати фахівців з регіонів з меншою конкуренцією і оплатою праці. Тому зовсім не дивно, що в недавньому опитуванні Gartner Group 74% фінансових директорів заявили, що коли криза піде на спад, вони планують зробити віддалену роботу постійної складової своїх планів з управління персоналом і витратами.

2. Дистанційна робота заощадить і гроші ваших співробітників.

Центр економічних і бізнес-досліджень (Center for Economics and Business Research, CEBR) провів у США опитування щодо практик віддаленої роботи серед 2500 працівників розумової праці. Виявилося, що всього два дні віддаленої роботи в тиждень можуть заощадити працівникам понад 107 млрд доларів, включаючи як скорочення витрат на бензин і на поїздки з дому в офіс і назад, так і додаткову цінність вивільненого часу.

3. Співробітники більш продуктивно працюють вдома.

За останні 15 років зростання продуктивності сповільнилося. Основна причина — різні відволікаючі фактори і офісна бюрократія не дають співробітникам повністю присвятити себе роботі. Дистанційна робота здатна переламати цей тренд. Звільнені від вантажу щоденних поїздок на роботу, комплексних систем і безцільних розмов за чашкою чаю або кави, віддалені працівники отримують особистий простір для досягнення успіху. В ході недавнього опитування 10 тис. Працівників в різних країнах, проведеного компаніями Citrix і OnePoll, 69% респондентів заявили, що вони більш зосереджені і продуктивні, коли працюють удома, а не в офісі.

4. А ще вони працюють довше.

Незважаючи на стале уявлення про те, що працюють вдома весь свій час присвячують різним домашнім справами або телевізору, в реальності вони віддають роботі більше часу, якщо вона віддалена. Відповідаючи на анкету Citrix-OnePoll, 72% сказали, що вони працюють вдома стільки ж і навіть більше часу, ніж в офісі. Причина в тому, що вдома співробітники зазвичай починають свій робочий день раніше, адже їм не треба їхати на роботу, а закінчувати його можуть пізніше, тому що від «офісу» до будинку всього кілька кроків.

5. Більш здоровий баланс роботи та дозвілля.

Маючи можливість гнучко розташовувати своїм особистим життям під час роботи, 83% працівників, відповідаючи на анкету Citrix-OnePoll, заявили, що, працюючи вдома, вони відчувають більш здоровий баланс роботи та дозвілля. В середньому, на перерви у них йде 27 хвилин в день (24 при роботі в офісі). Це час 46% присвячують сім'ї (наприклад, домашньому навчанню), 41% — домашнім справам, 34% — фізичним вправам і 35% медитують. В цілому, віддалені працівники вважають, що вони менше піддаються стресам і в результаті можуть краще концентруватися і швидше працювати. Згідно з дослідженням Citrix-CEBR, якщо співробітники в США будуть віддалено працювати 2 дні на тиждень, то у них додасться 11,9 млрд годин для своїх особистих справ або ж для роботи.

6. Дистанційна робота розкриває нові професійні та економічні резерви.

Ще кілька місяців тому — до глобальної пандемії — компанії страждали від нестачі робочої сили середньої і високої кваліфікації. Цей брак погіршувалася позицією менеджерів по персоналу, для яких головним було знайти фахівців в межах транспортної досяжності від офісу, колл-центру або іншого робочого простору. Моделі віддаленої роботи на базі високих технологій відкрили бізнесу очі на можливість залучення кращих фахівців незалежно від місця їх перебування.

Як показало дослідження CEBR, компанії, що пропонують віддалену роботу, мають більше шансів на залучення фахівців за рахунок неохоплених регіонів, включаючи сільську місцевість, а також за рахунок тих, хто сидить вдома з дітьми або доглядає за старіючим родичами, пенсіонерів та фрілансерів. Як показало опитування, 69% непрацюючих і економічно неактивних респондентів готові приступити до роботи на умовах гнучкого графіка.

7. Дистанційна робота зберігає навколишнє середовище.

Дослідження, проведене на кафедрі інформатики Уорвікского університету показало, що всього два дні віддаленої роботи в тиждень можуть на 40% скоротити кількість діоксиду вуглецю, що викидається в атмосферу в результаті поїздок на роботу і назад. За деякими оцінками, такий гнучкий графік може скоротити викиди вуглецю на 214 млн тонн на рік.

Може бути, не завтра, але, врешті-решт, світ впорається з пандемією. Розумні організації зроблять висновки з уроків, отриманих під час кризи, і впровадять більш гнучкі моделі роботи, які дозволять їм динамічно розподіляти ресурси, відповідаючи непередбачуваною бізнес-середовищі, в якій нам доведеться діяти в доступному для огляду майбутньому. І вони побачать, що ті ж прийоми і технології, які допомогли під час кризи COVID-19 зберегти співробітників в цілості й підключеності і утримати на плаву бізнес, допоможуть знайти новий рівень маневреності для використання нових можливостей і процвітання в майбутньому.

Intecracy Group, Дистанційна робота