Новини та статті

Інвесторів у 2021 році зацікавлять смарттехнології та освітні стартапи, — Елена Соседка

Фінтех стартапи у 2021 році: головні напрямки

Експерт українського ринку та засновниця Concord Fintech Solutions Елена Соседка у статті на delo розповіла про головні напрямки для фінтех-стартапів у 2021 році.

За словами експерта, «наша країна сильна IT-фахівцями, тому найближчим часом кількість молодих людей, які будуть пропонувати ринку нові фінтех-рішення, буде лише зростати. Найголовніше — стартап повинен вирішувати конкретні завдання людей, істотно полегшуючи їм життя».

Першим перспективним напрямком Олена Соседка (Елена Соседка) вважає медицину: «фінтех будуть важливими партнерами для InsurTech-стартапів, оскільки зможуть інтегрувати необхідні платіжні функції в їх проєкти. Окрім того, фінтех-компанії володіють великими масивами даних, які цікаві страховикам. Таким чином, партнерство цих двох напрямків — це стратегія win-win-win, де вигоду отримують всі: фінтех-компанії, страховики та користувачі їх послуг».

Другим, на її думку, є такий напрямок, як аутентифікація і безпека. А саме високим інтересом будуть користуватися стартапи сегмента B2B2° C (Business-to-Business-to-Consumer), спрямовані на збільшення рівня безпеки онлайн-транзакцій (наприклад, токенізація). Крім того, бізнесу цікаві й способи поліпшення процесів.

Третій перспективний напрямок це розумні предмети, об'єднані з технологіями біометричної ідентифікації та з можливістю проводити безпечні транзакції. У практичній площині для бізнесу це означає, що незабаром з'явиться велика кількість технологій для отримання грошей без POS-терміналів і фізичних РРО. «Використання фінтех у цій сфері обмежене лише фантазією розробників. І ті стартапи, які зайдуть в нішу і запропонують зручні рішення, очевидно, зможуть злетіти дуже швидко», — відзначає експерт.

Четвертий напрямок, що цікавий венчурним інвесторам, це стартапи, призначені для допомоги малому та мікробізнесу, представники якого часто не можуть собі дозволити утримувати в штаті бухгалтера і юриста. Процеси перевірки контрагентів, виставлення рахунків і підписання актів, верифікації договорів або навіть підготовка їх чорнових варіантів, а також все, що стосується здачі звітності, оплати ЄП та ЄСВ, будуть лише розвиватися. Виграє той стартап, який запропонує найбільш зручний сервіс і найбільшу кількість послуг.

П'ятий — онлайн-освіта та EdTech. "У 2020 році багато хто зрозумів переваги віддаленого навчання. Гарантій, що 2021 пройде без локдаунів, ніхто не дає, а значить сфера онлайн-освіти буде і далі потрібною. Проєкти, що зможуть інтегрувати в процес навчання зручні платіжні сервіси, отримають свою частку цього зростаючого ринку, — вважає Олена.

Найближчі роки сміливо можна схарактеризувати як епоха фінтех. ІТ-рішення, стартапи, бізнеси в цьому напрямку будуть рости як гриби після дощу, що ми вже спостерігаємо в зародковому стані. Однак виживуть на настільки конкурентному ринку лише ті, хто запропонує найкраще поєднання ціни та якості, а також зробить це вчасно. Експерт рекомендує істотно спростити собі задачу, використовуючи для створення сервісів готові фінтех-екосистеми.

Технологічні тренди, Олена Сосєдка, Елена Соседка, фінтех