Новини та статті

Банки для підприємців стануть діловими партнерами, — Олена Сосєдка

Соседка Елена, голова наглядової ради банку «Конкорд» написала в статті про зміни, які чекають приватних підприємців у взаєминах з фінансовими установами. Сучасний банк, цифровий, буде надавати допомогу приватним підприємцям в роботі.

За словами Елены Соседки, в цьому і наступному році всі сили суспільства будуть спрямовані на відновлення економіки після коронакризи. І фінансовий бізнес тут не виняток. Банки будуть активно підтримувати малий і мікробізнес, пропонуючи більше послуг. Це і спецпропозиції по кредитах, і спрощене відкриття розрахункового рахунку, і низька плата за транзакції. Але, найголовніше, це розширення формату «банкінг як послуга». Йдеться про API-інтерфейси, за допомогою яких підприємці можуть вбудовувати фінансові послуги у свій бізнес, а також отримувати особливі умови по еквайрингу.

Елена Соседка зазначає, що підприємці вкрай зацікавлені в тому, щоб витрачати якомога менше часу на паперову тяганину і якомога більше на розвиток свого бізнесу, впровадження нових підходів, завоювання ринку. І банки готові в цьому допомагати.

На сьогодні готується ряд спеціальних сервісів для клієнтів-підприємців, які працюють на спрощеній системі оподаткування. Це і допомога в веденні бухгалтерського обліку та звітності, і сервіс формування рахунків, і приймання платежів від провайдерів послуг. Окрім того, за словами Елены Соседки, якщо фіскалізація стане обов'язковою (або як тільки вона стане обов'язковою), фінустанови відразу ж виведуть на ринок безліч рішень, що знімають більшу частину питань, пов'язаних з РРО, включаючи складності з первинною документацією.

Також важливим питанням для підприємців у міру зростання бізнесу є делегування повноважень. Фінустанови будуть пропонувати рішення з гнучким налаштуванням прав доступу до акаунта, що дозволяє підлеглим працювати (наприклад, розраховуватися з постачальниками), але при цьому виключають зловживання. При цьому контроль всіх фінансових процесів буде здійснюватися зі смартфона.

Олена Сосєдка, Елена Соседка