Новини та статті

Запуск системи DEALS на майданчику NEWTEND

Нещодавно компанія INTECRACY DEALS, розробник рішення, яке дозволяє укладати і адмініструвати договори з партнерами, підрядниками та клієнтами по всьому світу в режимі онлайн — системи DEALS, і компанія NEWTEND, що є офіційним майданчиком ProZorro, підписали меморандум про співпрацю із запуску на майданчику електронних закупівель NEWTEND системи електронного документообігу DEALS. Тепер учасники тендерів зможуть підписувати документи в електронному вигляді за допомогою електронного цифрового підпису (далі — ЕЦП).

Про це розповів Олександр Вернигора, директор компанії Intecracy Deals.

— У 2015 вперше в Україні була оголошена державна закупівля через електронну систему ProZorro. Розкажіть, наскільки ефективним в Україні стало використання ProZorro? Виправдав цей проект очікування?

ProZorro — це електронна система, що складається з центральної бази даних і електронних майданчиків. База даних зосереджена в руках держави і зберігає всю інформацію, що стосується державних закупівель протягом 10 років. Через майданчики здійснюється зв'язок замовників і учасників.

Нещодавно на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (далі — МЕРТ) з'явилася інформація про те, що Всесвітній банк завершив оцінку функціонування електронної системи державних закупівель ProZorro в Україні. Метою оцінки було перевірити, чи відповідає ProZorro вимогам Багатостороннього банку розвитку (MDB — Multilateral Development Bank) про проведення електронних державних закупівель з використанням механізмів електронних реверсивних аукціонів. Згідно з повідомленням, в результаті проведення оцінки Всесвітній банк зробив позитивний висновок щодо використання ProZorro по методам закупівель «Закупівлі у вільній торгівлі» та «Національні конкурсні торги».

Як повідомили в МЕРТ, результати цієї оцінки — основа для прийняття Світовим банком рішень по використанню системи для проведення закупівель, їм фінансуються. Оцінка підтвердила, що Всесвітній банк може використовувати ProZorro для проведення закупівель товарів, послуг і робіт в Україні

Також, про ефективність роботи ProZorro говорить той факт, що, за інформацією МЕРТ, станом на травень 2017 загальна економія по завершених закупівлями, що здійснюються через систему ProZorro, перевищила 16700000000 гривень.

У той же час варто відзначити старання самого МЕРТ в цій сфері. Саме міністерство зробило велику роботу, щоб перевести державні закупівлі в онлайн.

Що ж дасть користувачам майданчики NEWTEND запуск системи електронного документообігу DEALS?

Використання ситеми DEALS дозволить зробити державні закупівлі ще більш електронними. Покупці і постачальники, зареєстровані на майданчику, зможуть підписувати всі документи онлайн за допомогою електронного цифрового підпису. Паперові тендери вже відійшли в минуле. Прийшов час перевести документообіг між користувачами, які зареєстровані на майданчику NEWTEND, в електронний вигляд. Це забезпечить цілодобовий безпечний доступ до них з будь-якого кінця світу.

Система DEALS — це просте, швидке і зручне рішення, яке використовується для укладання і адміністрування договорів з партнерами, підрядниками та клієнтами по всьому світу в режимі онлайн. Мета рішення — спрощення ділових відносин з контрагентами в питаннях узгодження документів, підписання угод і управління договірними відносинами, шляхом:

— скорочення непотрібних адміністративних документів;
— створення зручного і безпечного каналу зв'язку;
— забезпечення законності обміну всіх документів;
— створення єдиного корпоративного стандарту.

Варто зазначити, що на сьогодні в Україні існує необхідна нормативна база для того, щоб як державні органи, так і бізнес перейшли на електронний документообіг. Так, Закон України «Про електронні документи та електронний документообіг» було прийнято ще в 2003 році. Дія цього Закону поширюється на відносини, що виникають в процесі створення, відправлення, передавання, одержання, зберігання, обробки, використання та знищення електронних документів. Відповідно до Закону, електронний документ — це документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов'язкові реквізити документа. Електронний документ може бути створений, переданий, збережений і перетворений електронними засобами у візуальну форму. Для ідентифікації автора електронного документа може використовуватися електронний підпис. Накладанням електронного підпису завершується створення електронного документа.

Оригіналом електронного документа вважається електронний примірник документа з обов'язковими реквізитами, у тому числі з електронним підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України «Про електронний цифровий підпис». Саме цим Законом регулюються відносини, пов'язані з використанням електронних цифрових підписів.

Так, якщо автором створюються ідентичні за інформацією та реквізитами електронний документ та документ на папері, кожен з документів є оригіналом і має однакову юридичну силу. Допустимість електронного документа як доказу не може заперечуватися виключно на підставі того, що він має електронну форму.

Варто звернути увагу на те, що недавно державою було зроблено останній крок до забезпечення бізнесу можливості використовувати електронний документообіг. Так, вступив в силу Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними-особами підприємцями», яким було скасовано використання печаток в Україні. Наявність друку тепер не обов'язкова вимога для визнання документа або угоди дійсними. Державні органи або органи місцевого самоврядування не мають права вимагати наявності печатки на офіційних документах. Таким чином, представники бізнесу, маючи ключі ЕЦП, можуть впевнено використовувати в своїй діяльності електронний документообіг. Особливо актуально це для великих компаній, які співпрацюють з численною кількістю контрагентів і відповідно з великими обсягами документів.

Сьогодні ми бачимо реальні можливості для держави і компаній перейти на електронний документообіг і оптимізувати роботу офісів. За допомогою таких новітніх технологій робота з будь-якого місця в світі дійсно стане реальністю. І це все стає можливим при активній підтримці держорганів. У свою чергу з електронним документообігом робота державних органів стане більш прозорою, що піде тільки на користь суспільству.

У той же час ми закликаємо інші офіційні майданчики ProZorro і учасників державних закупівель брати участь в тотальній електронізації.

Intecracy Group