Новини та статті

TechVision 2020: технологічні тренди в розпал пандемії

Компанія Accenture переглянула огляд по трендах розвитку технологій на 2020 рік (Technology Vision 2020) у зв'язку з пандемією і глобальною кризою. Зміни в житті людей безпрецедентні і впливають на багато галузей. Аналітики Accenture досліджують, які тренди вплинуть на людей і бізнес в епоху постпандеміі.

«Я»: персоніфікований досвід: ще ближче до покупця

Пандемія змінила роль і значення цифрового досвіду покупців — досить поглянути на підвищення обсягу електронної комерції по всьому світу. У квітні компанія Visa повідомила про 18% зростання витрат на онлайн-продажів у США. Компанія також повідомила, що 13 мільйонів латиноамериканських власників карт Visa вперше здійснили онлайн-операції в першому кварталі 2020 року. Така зміна важлива як для платформ, так і для формування персоналізованого контенту. Але традиційна персоналізація клієнтського досвіду покладається на історичні дані, що менш релевантне зараз, коли життя, звички, уподобання людей змінилися. Необхідні більш гнучкі стратегії залучення покупця. Важливий спосіб швидкого оновлення інформації і даних для розуміння потреб клієнтів, а також оперативного видалення з пропозицій того, що більш не актуальне. У разі якщо компанія зможе надати покупцям можливість управління цифровим досвідом, то це забезпечить їй найшвидший спосіб отримання інформації щодо нових побажань.

«Я» та ШІ: переосмислення людини — допомога у боротьбі з вірусом

До пандемії опитування Technology Vision показало, що 73% організацій пілотують або впроваджують штучний інтелект в одному або декількох бізнес-підрозділах. Зараз ШІ повинен стати критично пріоритетним напрямком — його переваги ще ніколи не були настільки багатообіцяючими.

Співпраця між людиною і машиною відіграє значну роль в гонці по створенню вакцини: гонконгська біотехнологічна компанія Insilico Medicine перепрофілювала свою платформу ШІ на розробку ліків.

Сьогодні багато підприємств працюють зі скороченим штатом співробітників, а також з новими правилами дистанціювання. ШІ може допомогти людям придумати нові рішення та ідеї для створення більш гнучкої організації.

Інструменти штучного оповіщення допомагають зберегти здоров'я і інформувати людей — від віртуальних асистентів в рамках інститутів системи охорони здоров'я до тепловізійних камер з ШІ для виявлення лихоманки.

ШІ-системи також допомагають підтримувати безперебійну роботу важливих підприємств. Наприклад, Innowatts - стартап, який використовує ШІ для управління підвищеною потребою в електроенергії.

Роботи «на волі» поки люди в ізоляції

Найбільш актуальне з TechTrends прямо зараз — активна роботизація. Люди залишаються вдома, дистанціювання стає новою нормою. Роботи, переміщаючись з контрольованого середовища (закритих складів) в неконтрольовану (необмежену) зону, зможуть допомогти виконувати роботу людям, що сидять на ізоляції. Зі спеціалізованих галузей промисловості роботизація зміщується в усі інші.

Так, китайська сільськогосподарська технологічна компанія XAG перепрофілювала свої безпілотні літальні апарати XPlanet і роботи R80 для розпилення дезинфікуючого засобу в районах, уражених вірусом. У Таїланді студенти інженерних факультетів місцевого університету перепрофілювали роботів «ніндзя» зі спостереження за пацієнтами, що перенесли інсульт, на вимірювання температури і надання допомоги лікарям.

У Шеньчжені стартап під назвою YouIbot всього за два тижні побудував антивірусного робота. Він має шість ультрафіолетових стрижнів, які можуть дезінфікувати поверхні, і інфрачервону камеру для сканування на наявність температури серед пацієнтів і відвідувачів. У довгостроковій перспективі вся екосистема робототехніки буде розвиватися прискореними темпами. Роботизація викличе сплеск розвитку IoT-пристроїв і 5G-мереж. Більший попит буде на інструменти для телемедицини та навчання за допомогою VR.

Дилема «розумних» речей — зміни, на які ми чекаємо

Споживачі все частіше залишаються розчарованими постійними змінами та оновленнями у придбаних ІТ-продуктах. Тим часом криза збільшує потребу в розумних і оновлюваних рішеннях в галузі охорони здоров'я. У короткостроковій перспективі такі пристрої стають інструментами в боротьбі з пандемією.

Наприклад, компанія Kinsa, яка виробляє інтелектуальні термометри, має масив даних про температуру тіла користувачів, на базі якого було створено карту US Health Weather Map, яка розбиває дані по округах. Компанія Oura, виробник «розумних» кілець, спільно з UCSF вивчає перспективи кільця виявити ранні ознаки захворювання. Якщо раніше перепрофілювання інтелектуальних пристроїв або швидке впровадження нових функцій швидше засмучувало клієнтів, то тепер вони набагато більше вітаються.

ДНК інновацій: змінюємося аби вижити

В тренді «ДНК інновацій» ми досліджуємо три області: зрілі цифрові технології, наукові досягнення і технології DARQ (блокчейн, штучний інтелект, розширена реальність і квантові обчислення). Пандемія прискорила адаптацію DARQ-технологій.

Всесвітня організація охорони здоров'я, Oracle, Microsoft і IBM співпрацюють за проектом HACERA MiPasa — відкритого центру обробки даних на основі блокчейну, метою якого є швидка ідентифікація носіїв захворювання і «гарячих точок», їх небезпечної концентрації. Лікарня Cedars-Sinai в Лос-Анджелесі впровадила VR-моделювання для навчання лікарів лікування інфекційних захворювань. У короткостроковій перспективі пандемія піддає екосистеми стресовому випробуванню на інновації, відкриваючи можливості для інновацій в масштабах екосистем.

Досить порахувати, скільки ресторанів залишилося відкритими в карантин тільки тому, що стартапи з постачання продуктів з'єднують їх з покупцями. Міста співпрацюють з готелями, щоб розмістити безпритульних та зупинити поширення вірусу в переповнених лікарнях. Терапевтична VR-компанія AppliedVR співпрацює з Red One Medical, щоб запропонувати програми з управління стресом працівникам охорони здоров'я на передовій боротьби з захворюванням. General Motors і Tesla працюють над виробництвом ключового медичного обладнання, наприклад, штучна вентиляція легенів. Louis Vuitton використовує свої парфумерно-косметичні лінії для виробництва дезинфікуючого засобу для рук, що поставляється безкоштовно в лікарні. Hedley & Bennett, Hanes і інші бренди одягу перепрофілювали виробництва на захисні засоби — маски і рукавички.

Пандемія викликала підвищений попит у розвитку високих технологій. Можливості для зростання і технологічного оновлення, до яких підприємства раніше мали підготуватися протягом декількох років, сьогодні стають доступними за лічені тижні. Нові види викликів і проблем вимагають від організацій впровадження інновацій та переосмислення підходів до роботи в найкоротші терміни.

Intecracy Group, Covid-19, Technology Vision 2020