Новини та статті

Комп'ютер D-Wave показав квантову перевагу у 3 млн разів

Компанія D-Wave Systems опублікувала в журналі Nature Communications важливе дослідження, яке демонструє перевагу її технології «квантового відпалу». Обчислювальна потужність виявилася у понад 3 мільйони разів вище проти класичних методів. Це виражається як у зростанні масштабів моделювання, так і у складності вирішуваних завдань. Це досягнення є значущим кроком на шляху до квантових обчислень, що приносять реальну користь.

Ця найбільша квантова симуляція на сьогодні також показує, що квантові ефекти можуть забезпечувати обчислювальну перевагу у процесорах D-Wave при масштабах проблеми, що вимагає тисяч кубітів.

Нове дослідження є продовженням попередньої проривної роботи, докладно описаної командою D-Wave у статті Nature 2018 року. Цього разу дослідники з D-Wave разом з колегами з компанії Google та Університету Саймона Фрейзера (Канада) запрограмували систему D-Wave 2000Q з низьким рівнем шуму для моделювання двовимірного фрустрованого квантового магніту з використанням штучних спінів.

«Успішна демонстрація таких складних явищ сама по собі є ще одним доказом програмованості та гнучкості квантового комп'ютера D-Wave, — говорить генеральний директор D-Wave Алан Барац (Alan Baratz). — Але, можливо, навіть більш важливим є той факт, що це продемонстровано нема на синтетичній або спеціально підібраною «вдалою» завданню, а на реальну проблему фізики і в порівнянні зі стандартним інструментом симуляції, уособлюючи практичну цінність процесора D-Wave».

D-Wave